kolmapäev, 24. veebruar 2016

Kui fänn satub Estonia 35AC-021-1 kõlaritele peale

Juba noorena sain meki suhu, mis häält, ajalugu ja väärtust omavad meie kodumaal valminud kõlarid. Tehasest mürisesid nad välja nimega Estonia 35AS-021 ning nende facelift mudel Estonia 35AS-021-1.


Olen neid mitmeid kordi tuttavatele ja sõpradele soovitanud, kes oma elus mahlakamat bassi soovivad kogeda. Kõik on heliga väga rahule jäänud.
Ise hindan nende kõlarite juures just kärgbassikaid, mis mul ka hetkel seda blogipostitust kirjutades masseeriva sagedusega kõrvu hellitavad. Kuna tegemist bassivaljukate maailmas üsna haruldase tehnoloogiaga, siis tooksin mõned iseloomuomadused välja:
- Kärgstruktuur on raskem kui papist või alumiiniumist koonus, viies kõlari tundlikkust alla.
- Tänu raskemale liikuvale massile on helid natuke "lohakamad" või "venivamad".
+ Jäigem koonus lubab vähem moonutusi tekitada, mis tekivad võnkumisel koonuse paindumisest.
+ Kõrgtehnoloogiline kärgstruktuur annab... maagilise heli näiteks?

Kes raske koonuse tagajärgede pärast muretsevad, saavad omalt poolt nii mõndagi teha, näiteks madalama takistusega kõlarijuhtmeid kasutada ning kõrge Damping Factoryga (Loe näiteks Link) võimendit. See annab võimendile suurema kontrolli valjuka liikumise üle.

Mida mina märkan oma kõrvaga ja ei ole veel leidnud päris tehnilist terminit selle jaoks on see, et bassiheli on kõrvale väga meeldiv. Ja see valjukas näeb cool välja. That's it.

Sõber Tarmo (nimi muudetud isiku kaitseks - toim.], kes pidi välismaale kolima, soovis kiiresti oma helitehnikast vabaneda - komplekt, mille ma aitasin tal kunagi kokku panna. Lõime käed ning sain enda poolt soovitatud Estonia kõlarid omale ringiga tagasi. Hiljem ühest 2012 aasta koduvideost selgus, et tegemist oli prohvetlusega ning just sellist elukäiku nendele kõlaritele ennustati.



Tegemist ei olnud aga tavaliste kõlaritega. Tarmo oli neile välimuselt uue elu sisse puhunud, ära viimistlenud ning spooninud üle suurepärase tooniga, mis mulle meenutab mahagoni. Kõlarid vajavad üksikust kohast spooni taasliimimist, ülekeeratud kruvide vahetust ning bassikõlarite hooldust.
Võtsin ette kruvide vahetuse


Asemele lähevad tõmbemutritega mustad sisekuuskantpoldid kahes suuruses


Augud suuremaks poltide jaoks


Uued poldid sisse


Ilus sisekuuskant


Järjekordne fantastiline näide sisekuuskandist


Elukestvate poltidega kõlarid valmis meelt lahutama.


Järgmises blogipostituses tutvustan võimendit, mis hetkel nende kõlaritega koos mängib.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar